Waar zitten de meeste eiwitten in? In deze blog wil ik graag vertellen waar de meeste eiwitten in zitten en waarom eiwitrijke voeding goed is om op gewicht te komen of te blijven, zodat ook jij een gezonder leven tegemoet zal gaan!

Met een gezond lichaam voel je je fitter en kun je je makkelijker voortbewegen. Dit heeft ook direct een positief effect op je mind en zelfvertrouwen! Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de bescherming tegen diverse gezondheidsproblemen.

TIP: Wil je graag op gezond gewicht blijven of komen zonder te hoeven sporten? Ga dan aan de slag met de juist gebalanceerde eiwitrijke kookboeken van FitChef Turbo. Ruim 20.000 mensen gingen jou voor!

Volgens de Hartstichting kleven er vele risico’s aan overgewicht. Heb jij naast overgewicht ook last van onderstaande klachten? Dan zou een dieet met eiwitrijke voeding wel eens wat voor jou kunnen zijn!

 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Vermoeidheid
 • Kortademig / benauwdheid
 • Last van heupen, rug en knieën
 • Ontsteking aan de gewrichten (jicht)
 • Pijn op de borst (angina pectoris)
 • Slaapstoornissen

Eiwitten zijn een zeer belangrijke voedingstof!

Wist je dat een volwassene uit wel 10 kilo eiwitten bestaat? Daarom zijn ze een belangrijke voedingstof voor het lichaam. Elke dag hebben we eiwitrijke voeding nodig voor de stofwisseling en wat we verliezen via haren, ontlasting en huid.

Het lichaam maakt van de dagelijkse porties, welke we binnen krijgen aan eiwitten, lichaamseigen eiwitten. Volgens WHO Wereldorganisatie heb je dagelijks 0,8 gram per lichaamseigen gewicht nodig.

 

Afvallen met eiwitten en groenten

Voldoende eiwitten in je voeding, is een goede manier om af te vallen. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende wetenschappers, zeven Europese Universiteiten en het Universiteit Maastricht. Dan hebben we het over voeding met veel eiwitten en een lage glycemische index.

Dit blijkt de beste combinatie om af te vallen of om op gewicht te blijven.

Met lage glycemische index bedoelen we trage koolhydraten, koolhydraten die langzaam worden opgenomen door het lichaam. Geen snelle suikers maar groenten, volkoren producten en peulvruchten die een verzadigd gevoel geven.

Wil je lekker eten zonder calorieën te tellen? Dan zit je met eiwitrijke voeding goed! Het succes behaal je wanneer je de eiwitten o.a. haalt uit vis (zalm), magere zuivelproducten (kwark), mager vlees (zoals kip), en peulvruchten.

Eiwitten geven je een langer verzadigd gevoel en ze verteren langzamer. Daarom is het goed om vooral veel kip of andere eiwitten te eten en ook extra aandacht te geven aan volkoren producten en groenten.

Als je meer eiwitrijke voeding tot je neemt, minder richt op de weegschaal en meer spieren kweekt, is dit een veel betere optie om op gewicht te komen. Spieren gebruiken namelijk meer calorieën dan vetweefsel. Dit resulteert in een blijvend effect om af te vallen.

Als je uiteraard meer spieren wilt, dan is het wel de noodzaak om voldoende te sporten en spieren op te bouwen d.m.v. krachttraining. Op deze manier zul je zien dat je uiteindelijk meer kracht, meer energie, een beter figuur zult hebben en de stofwisseling sneller gaat!

Waar zitten de meeste eiwitten in?

Dan komen we terug op de grote vraag: Waar zitten de meeste eiwitten? In onderstaande lijst zie je bijvoorbeeld dat er meer eiwitten in kwark zitten t.o.v. yoghurt.

 • 100 gram Magere Kwark: 10,5 gram eiwit
 • 150 gram Magere Yoghurt: 6 gram eiwit
 • 100 gram Kipfilet: 30 gram eiwit
 • 20 gram plak Ham: 4 gram eiwit
 • 50 gram Ei: 5 gram eiwit
 • 20 gram Kaas: 4 gram eiwit
 • 120 gram Zalm: 25 gram eiwit
 • 75 gram Linzen: 7 gram eiwit
 • 30 gram Walnoten (andere noten ook prima!): 5 gram eiwit
 • 60 gram Rijst: 3 gram eiwit
 • 60 gram Bruine Bonen: 10 gram eiwit
 • 80 gram Falafel: 5 gram eiwit
 • 250 ml Sojamelk: 9 gram eiwit

Stel; je weegt 73 kilogram dan heb je minimaal 58,4 gram nodig. Met een bakje magere kwark, 100 gram kipfilet, en een stukje zalm kom je daar al makkelijk aan! Ook als vegetariër zijn er dus genoeg opties om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen, zoals je hierboven ziet.

“Ook als vegetariër zijn er genoeg opties om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen”

Gevolgen van te veel eiwitrijke voeding

Overal hoor je dat veel eiwitten belangrijk zijn wanneer je wilt afvallen. Maar dat is niet helemaal juist. Overdaad schaadt natuurlijk, maar dat is uiteraard met alles! Te veel eiwitten hebben namelijk een totaal ander effect op jouw lichaam en gezondheid.

Ga niet zomaar overboord met eiwitrijke voeding. Te veel eiwitten hebben vervelende nadelen, wij hebben de gevolgen van een te eiwitrijk voedingspatroon op een rijtje gezet.

Aankomen

Wanneer je flink sport is eiwit noodzakelijk om jouw spieren op peil te houden en te herstellen na intensieve trainingen. Echter, wanneer jij minder gaat bewegen of minder sport, is eiwit een boosdoener voor de vetopslag. Zuivelproducten bevatten bijvoorbeeld naast veel eiwitten, ook veel vetten. Een goede balans vinden voor de inname van eiwitten is daarom cruciaal voor jouw gewicht.

Een vreemd luchtje

Wist je dat je van eiwitrijke voeding een vreemde geur in jouw mond kunt krijgen? Wanneer je een dieet volgt op basis van een eiwitrijke voeding is de kans groot dat je weinig koolhydraten eet. Jouw lichaam hoeft nu niet eerst de koolhydraten te verbranden, maar begint direct aan het vet. Ideaal zul je misschien denken, maar dit proces heeft een nare invloed op jouw adem.

Naast dat jouw lichaam direct vet verbrandt, komen er ook bepaalde ketonen vrij. Hierdoor krijg je een slechte adem waar niets aan te doen is. Minder jouw eiwitinname en eet wat meer koolhydraten om dit te voorkomen.

Problemen met de darmflora

Jouw darmen hebben vezels nodig voor een goede vertering. Alleen eiwitrijke voeding is funest voor jouw darmen. Jouw darmen krijgen te weinig vezels binnen om de eiwitten te kunnen verteren. Het resultaat hiervan kan buikkrampen en dunne ontlasting zijn.

Overstappen op een eiwitrijk dieet? Alleen eiwitrijke voeding leidt niet tot succes. Het vinden van een goede balans is cruciaal. Dure eiwitshakes zijn daarom totaal niet nodig en zijn simpelweg marketingtrucs. Eiwitten zijn zeker belangrijk voor het in stand houden van sterke spieren, maar een overschot kan voor nare gevolgen zorgen.

Aan de slag met juist gebalanceerde eiwitrijke recepten?

Wil jij meer weten over eiwitrijke recepten die helpen bij spieropbouw en vetverlies? Kijk dan eens naar de FitChef boeken! In de juist gebalanceerde FitChef dieetboeken vind je snel te bereiden recepten die je helpen bij spieropbouw en vetverlies. Met de recepten die in de FitChef kookboeken staan heb je binnen no time een eiwitrijk recept op tafel.

In de kookboeken van fitchef vind je eiwitrijke recepten voor ieder moment van de dag die uitermate geschikt zijn voor een fit, gezond én atletisch lichaam. In de boeken van FitChef vind je nog meer zoals: een vijf stappenplan waarmee je een persoonlijke weekmenu kunt creëren, voorbeeld weekmenu’s, bewaartips en meal prep tips. Laat deze kans dus niet liggen en schaf deze kookboeken aan om zo goed bij te kunnen dragen aan jouw spieropbouw en vetverlies.

Bestel vandaag en je ontvangt direct 25% korting op beide dieetboeken. Leuk voor jezelf maar nog leuker om als cadeau weg te geven!

Share This