Herken je dat? Mensen die enorm veel kunnen eten, maar geen grammetje aankomen… Komen ze in jouw familie of vriendenkring ook voor? Jaloersmakend vind je niet?

Dit heeft te maken met hun metabolisme oftewel hun stofwisseling.

Wist je dat als wat meer aandacht te besteed aan jouw metabolisme, sneller kunt afvallen en makkelijker op kunt gewicht blijven?

Lees hier alles over wat metabolisme is, hoe het werkt en hoe jij deze kunt verbeteren?

Wat is Metabolisme?

De metabolisme betekenis is feitelijk een ander woord voor de stofwisseling. Het metabolisme is verantwoordelijk voor de snelheid waarmee voedsel opgenomen, verwerkt en verteerd wordt in het lichaam.

De snelheid van jouw metabolisme wordt deels bepaald door erfelijkheid en hormonen, maar anderzijds ook door levensstijl. Dit betekent dat je dus zelf jouw metabolisme kunt versnellen.

Een snellere metabolisme betekent natuurlijk direct dat jouw vetverbranding en vertering sneller gaat en je dus sneller voedsel kunt verteren en vetten verbranden.

Wanneer jij geen succes hebt met afvallen, is het zeer belangrijk om te werken aan een beter metabolisme. Hierdoor kun je op een veel betere en snellere manier gewicht verliezen en leef je gezonder.

Wat zijn de oorzaken van een trage stofwisseling?

De snelheid of traagheid van jouw metabolisme wordt dus deels bepaald door erfelijke factoren en deels door jouw levensstijl. Wanneer je een erfelijke trage stofwisseling hebt, is het juist belangrijk dat je jouw levensstijl optimaliseert.

Zo kun je jouw metabolisme een handje helpen. Een trage metabolisme betekenis, is een metabolisme waarbij jij snel aankomt. Je hoeft maar een koekje meer te eten dan normaal en de cijfers vliegen omhoog op de weegschaal.

Ook kan er niets mis zijn met jouw genen en van nature een goede metabolisme hebben, maar werkt jouw levensstijl niet bevorderlijk. Een traag metabolisme komt sneller voor bij mensen die niet met regelmaat eten.

Om jouw metabolisme op gang te houden, is het noodzakelijk dat er stoffen binnenkomen. Wanneer je wilt afvallen en juist minder en minder vaak eet, kun je jouw metabolisme sterk in de weg zitten.

Ook een leven met weinig regelmaat kan zorgen voor een traag metabolisme.

Wat je kunt doen om je Metabolisme te versnellen?

Gezond eten

Hoe kun je jouw metabolisme dan echt een boost geven? Dat kan zeer eenvoudig door jouw eetpatroon aan te passen. Gezond eten bevordert jouw metabolisme. Veel vezels, vitamines en mineralen zorgen ervoor dat jouw metabolisme een echte oppepper krijgt.

Daarnaast is het erg belangrijk om genoeg te eten. Hoe meer je eet, des te meer jouw lichaam moet verteren. Door meer, natuurlijk wel gezond, te eten, leert jouw lichaam om sneller te verteren.

Wees dus niet bang om extra stuks fruit tussen de maaltijden door te eten. Eet liever om de drie uur, dan om de vijf uur. Zo kan jouw metabolisme niet inkakken en blijft het flink actief.

Meer bewegen

Een andere manier om jouw metabolisme een boost te geven, is door meer te gaan bewegen. Een lui leven is zeer slecht voor het metabolisme.

Wanneer je nauwelijks beweegt, wordt het metabolisme ook een stuk trager. Zorg ervoor dat je iedere dag een beweegmoment van minstens 30 minuten hebt. Dit is simpelweg een blokje om lopen of op de fiets naar de supermarkt.

Ook het opbouwen van spieren heeft een positieve werking op het metabolisme. Spieren verbruiken namelijk meer energie per dag.

Ook in ruststand verbranden spieren energie. Door wat gewichtstraining te doen bouw je niet alleen spiermassa op, maar heeft het ook een gunstige werking op jouw metabolisme.

Andere manieren om het metabolisme te versnellen

Naast een gezonde levensstijl met meer gezond eten en meer bewegen, zijn er ook wat andere trucjes waardoor je eenvoudig jouw metabolisme een oppepper kunt geven. Zo is het drinken van voldoende water niet alleen goed voor jouw huid en haar, maar ook voor de snelheid van het verteren van voedsel.

Drink tussen de maaltijden door genoeg water om jouw metabolisme op gang te houden. Zorg er ook voor dat wanneer je opstaat, je direct een glas water drinkt. Doe er een citroentje bij en geef jouw metabolisme direct een boost.

Kruiden en specerijen

Kruidig eten heeft ook een goede werking op het metabolisme. Door pittig te eten gaat jouw lichaam vanzelf sneller verteren.

Af en toe een avondje Mexicaans eten is dus helemaal geen zonde. Je geeft jouw lichaam letterlijk een boost. Voeg af en toe wat extra pepers toe aan gerechten en geniet van een metabolisme in sneltreinvaart.

Knoflook smaakt niet alleen erg lekker, het heeft ook een super effect op jouw metabolisme. Wees niet bang voor de knoflookadem, maar geniet van de werking dat het heeft op jouw lichaam.

Thee en koffie

Thee en koffie zijn niet alleen heerlijke dranken, ook werken ze perfect voor de spijsvertering. Door het drinken van zwarte koffie en pure groene thee, kun je een extra steuntje in de rug krijgen.

Groene thee bevat flavonoïden die jouw spijsvertering op positieve wijze beïnvloeden. Iedere dag een bakje groene thee en je zult al snel merken dat jouw broek een stuk losser gaat zitten. Zorg er wel voor dat je altijd zwarte koffie drinkt.

Wanneer je er melk en suiker aan toevoegt, werkt het helaas niet bevorderlijk voor jouw spijsvertering.

Een goede nachtrust

Voldoende nachtrust is niet alleen beter voor jouw prestatievermogen en algeheel welzijn, ook jouw metabolisme plukt hier de vruchten van.

Wanneer je te weinig slaapt, bespaart jouw lichaam haar energie. Hierdoor werkt jouw metabolisme trager en eb je meer eten nodig om energie te krijgen. Als gevolg kom je hierdoor ook sneller aan. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jouw metabolisme in treinvaart gaat.

Een goed werkend metabolisme is wellicht nog belangrijker en een stuk eenvoudiger

Wie dacht dat (crash) diëten nodig is om af te vallen heeft het toch echt verkeerd. Een goed werkend metabolisme is wellicht nog belangrijker en een stuk eenvoudiger.

Geniet van een snelle spijsvertering en verbrand zo niet alleen energie, maar ook vet een stuk sneller.

Maak gebruik van de tips voor een sneller metabolisme en geniet van een snelle vetverbranding en dus een snellere manier om af te vallen.

Vanaf nu je metabolisme versnellen?

Ben je van plan om je metabolisme te versnellen maar heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Een boek vol gemakkelijk recepten die je binnen 15 minuten op tafel hebt.

Met dit boek kun je jouw metabolisme versnellen en tevens je spiermassa opbouwen, dankzij veelbelovende eiwitrijke recepten. In het boek vind je voorbeelden van een weekmenu voor mannen en vrouwen zodat je precies weet wat je moet eten.

Tevens is dit boek één van de best beoordeelde boeken op bol.com

De FitChef boeken bevatten:

  • Snelle eiwitrijke recepten
  • Slimme achtergrondinfo over fit en slank worden
  • Voorbeelden weekmenu’s en meer 
Share This