Groene thee staat bekend als een gezonde theesoort. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan en wat is er precies zo gezond aan groene thee?

In dit artikel worden de kenmerkende eigenschappen van groene thee die bijdragen aan een betere gezondheid verder toegelicht.

Waar komt groene thee vandaan en hoeveel groene thee per dag is gezond? Drink jij in het vervolg ook groene thee in plaats van zwarte?

Lees gauw verder en kom meer te weten over de gezonde groene thee.

Origine van groene thee

Groene thee komt van de groene bladeren van de Camellia sinensis plant. Deze plant komt in meerdere vormen en daarom is niet iedere groene thee dezelfde. Van oudsher wordt deze thee getrokken van de Camellia sinesis.

Groene thee heeft, in tegenstelling tot zwarte theesoorten, minimale oxidatie doorstaan tijdens het produceren van de thee. Het jonge groene blad van de plant wordt direct na het plukken behandelt met stoom.

Hierdoor blijven de polyfenolen van de thee intact. Er zijn verschillende Camellia sinensis planten en verschillende manier waarop de thee wordt geproduceerd. Er is daarom een breed aanbod aan verschillende soorten groene thee.

Voor het eerst werd er geschreven over groene thee in 1211. De zen priester uit Eisai schreef in zijn boek over theesoorten ook over de groene thee. Direct werden er de vitale krachten besproken over deze theesoort.

Dat groene thee gezond is, werd direct bevestigd. Eeuwenlang is groene thee gebruikt vanwege haar helende krachten in India en China, pas sinds een halve eeuw vind groene thee haar populariteit in het Westen.

Waar is groene thee goed voor?

Je hoort het vaak, groene thee heeft helende krachten. Dat groene thee gezond is weten we nu wel, maar waarom precies?

Dat ligt wat lastiger, maar is wel goed om te weten!

Er zijn veel studies geschreven over de helende werkingen van groene thee. Een aantal redenen dat groene thee gezond is:

  • Verschillende studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken een significant lager risico hebben op het ontwikkelen van kanker. Vooral hormonale vormen van kanker, zoals borstkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker. Het is niet uitsluitend te constateren dat groene thee preventief werkt tegen kanker, wel dat het een positief effect op de vermindering van kans op kanker.
  • Groene thee zorgt voor een goede balans van de suikerspiegel. Hierdoor heeft het een positieve werking tegen het ontstaan van Diabetes.
  • Een unieke studie uit Amerika heeft aangetoond dat mensen die vijf koppen groene thee per dag drinken, minder risico hebben op hart- en vaatziekten in tegenstelling tot mensen die één kop groene thee per dag drinken. De polyfenolen in groene thee helpen, in tegenstelling tot zwarte en witte thee, bij het verlagen van het vetgehalte in het bloed. Hierdoor blijven de aderen open en is de kans op hart- en vaatziekten een stuk lager.
  • Voor ouderen heeft het verschillende gezonde eigenschappen. Zo werkt het bloeddrukverlagend na de maaltijd, vertraagt het de ziekte van Parkinson en vermindert het ontstaan van duizeligheid bij het opstaan.
  • De cafeïne in de thee draagt bij aan een betere alertheid. Groene thee bevat evenveel cafeïne als zwarte thee.

Hoe draagt groene thee bij aan de vetverbranding? 

Ook wordt er gespeculeerd dat groene thee zorgt voor een slank lichaam. Is dit zo? Natuurlijk is een gezonde eet- en leefstijl nodig om slank te worden en slank te blijven, maar groene thee helpt daar wel degelijk aan mee.

Groen thee kan het vetgehalte in het bloed verlagen en daardoor blijf je niet alleen slank, ook vermindert het cholesterolgehalte. Dit is niet alleen goed voor jouw figuur, ook is het bijzonder belangrijk voor jouw hart.

Hoe groene thee vetverbranding stimuleert, is zeer eenvoudig. Groene thee geeft een boost aan jouw metabolisme. Hierdoor kun je sneller vet verbranden.

Studies tonen aan dat door het drinken van groene thee je maar liefst 75 tot 100 calorieën meer per dag kunt verbranden. Drink een kop groene thee per dag en geniet van een natuurlijke boost voor jouw metabolisme.

Studies tonen aan dat door het drinken van groene thee je maar liefst 75 tot 100 calorieën meer per dag kunt verbranden.

 

Bijverschijnselen wanneer je te veel groene thee drinkt

Teveel is nooit goed dat is ook het geval met het drinken van groene thee. Het is noodzakelijk om op te letten bij de consumptie van groene thee dat je niet overboord gaat.

Door alle gezonde eigenschappen van groene thee klinkt het aanlokkelijk om veel te drinken. Echter, te veel groene thee doet meer schade dan goed. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende bijverschijnselen van te veel groene thee:

  • In groene thee zit net zoveel cafeïne als in zwarte thee. Cafeïne met mate heeft positieve gevolgen voor jouw lichaam. Maar wanneer je te veel cafeïne consumeert, kan dit schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Zo draagt te veel cafeïne bij aan het ontwikkelen van mentale problemen zoals angsten en depressies. Daarnaast is te veel cafeïne schadelijk voor zwangere vrouwen. In het uiterste geval kan te veel cafeïne leiden tot een miskraam.
  • Door stoffen in groene thee kan de absorptie van ijzer lastig worden. Wanneer je te veel groene thee drinkt, kan jouw ijzeropname verslechteren, met de nodige gezondheidsrisico's zoals inwendige bloedingen.
  • In combinatie met andere medicatie kan groene thee een negatief effect hebben. Het is altijd verstandig om uw dokter of medisch specialist te benaderen over de combinatie met groene thee.

Hoeveel koppen groene thee kun je per dag drinken?

Dat groene thee gezond is, kunnen we dus zeker stellen maar hoeveel kopjes thee moet je per dag drinken? Een gezonde hoeveelheid groene thee per dag draagt direct bij aan jouw gezondheid.

Het is belangrijk om groene thee in de juiste moderatie te nuttigen.

Studies wijzen uit dat niet meer dan 300mg cafeïne per dag genuttigd zou moeten worden. Groene thee bevat tussen de 22-40mg aan cafeïne. Acht standaard koppen thee zijn de max. wat betreft cafeïne.

Echter, wordt er niet aangeraden om dagelijks acht koppen groene thee te drinken. Drink groene thee met mate voor het beste effect op jouw gezondheid.

Vrouwen die in verwachting zijn of borstvoeding geven en mensen met bijzondere medicatie of psychische problemen, worden afgeraden om veel groene thee the consumeren.

Dat groene thee gezond is, dat is dus wel duidelijk. Drink dagelijks een kop groene thee voor het beste effect op jouw gezondheid of verwerk eventueel groene thee extract in een groene thee smoothie.

Drink jij ook groene thee, en zo ja hoeveel? Of verwerk jij groene thee extract in je drankjes of voeding?

Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar je reactie onderin de opmerkingen!

Share This